De wijnhuizen

Wijnhuis Baglio San Vito

Sinds eind negentiende eeuw (1893) is de familie Crocchiolo gekoppeld aan de productie en verkoop van wijnen in de vallei van de Belice rivier. Direct na de aardbeving van 1968 initiëerde een van de nakomelingen een coöperatie voor het verzamelen en verwerken van druiven en het verkopen van wijn uit deze specifieke regio. De wijnboerderij is gelegen nabij het oude centrum van Salaparuta. Een prachtige locatie waar je ver weg over de glooiende heuvels kan kijken. Sinds 2003 is het bedrijf begonnen met de vinificatie van nieuwe wijnstokken die al enkele jaren met succes hun plek hebben gevonden in de Belice vallei. Vanuit deze ervaring, ondersteund door de professionaliteit van de nieuwste technologieën en de passie van de familie Crocchiolo-Mule is het Wijnhuis Baglio San Vito actief.

Wijnhuis Noto

Al meer dan twintig jaar, op de vruchtbare heuvels van Camporeale in de provincie Palermo, wijdt de familie Noto zich aan de transformatie van de beste vruchten van de aarde in producten die worden gekenmerkt door hoge kwaliteitsnormen.
Met de ervaring en het ondernemerschap heeft de oprichter Francesco Noto een levendig bedrijf gecreëerd dat in staat is om de honderdjarige traditie van de wijnbouw en olijfgaard te exploiteren.
Door de selectie van de beste druiven en olijven, traditionele verwerkingen, innovatieve technieken, aandacht voor kwaliteit van het eindproduct, creëert de Noto-familie wijnen, olijfolie en cosmetica.
Wijnhuis Noto is een familiebedrijf dat haar liefde interpreteert voor haar landerijen en wijngaarden dat zich uit in hun producten van wijnen, olijfolie en cosmetica.

Wijnhuis Vaccaro

In de jaren 70 kochten Giacomo Vaccaro en zijn vrouw Catherina een kleine boerderij in het gebied dat werd verwoest door de aardbeving in 1968. Hier besloten ze hun toekomst op te bouwen door het verbouwen van druiven. In 1999 groeide dit uit tot een modern familiebedrijf in de gepassioneerde geest van de oprichters. Met dezelfde passie helpen vandaag de andere leden van de familie de oprichters bij het maken van keuzes voor het runnen van het bedrijf. De betrokkenheid van iedereen is gebaseerd op de schat aan ervaring en kennis van de oprichters. Zij bieden de consumenten wijnen die makkelijk te drinken zijn, uitgebalanceerd zijn en fijne geuren hebben.

Wijnhuis Cantina Giacco

Te midden van de weelderige heuvels bedekt met de rijke groene mantel van prachtige wijngaardplanten die bijna alle velden bedekken, is Cantina Giacco ontstaan. Niet toevallig volgens de oude traditie dat de hertogen van Salaparuta in 1824 begonnen met het maken van een uitstekende wijn. De rijke productie van deze vintage druiven vond geen gemakkelijke weg naar de markt tot 1977, toen vanuit Stillone Nunzio’s testament de wijncoöperatie werd geboren. Het was in staat om druiven van hoge kwaliteit te vinificeren en de marketing ook af te handelen. In 1977 vond de eerste vinificatie plaats, in Contrada Giacco, het eigendom van Stillone Nunzio, en naar wie het wijnhuis is vernoemd.
In de vroege jaren 80 verhuisde Cantina Giacco naar het centrum van Salaparuta, dat was verwoest door een aardbeving in 1968, en meer precies in Contrada Cappuccini, waar ooit Villa Amalia stond, gedeeltelijk nog zichtbaar in het gebouw van de kelder, waar ook een stenen sculptuur staat.
In de loop van de tijd heeft Cantina Giacco zich aangepast aan de vragen van de markt, voldaan aan de verzoeken van de eindconsument, jaar na jaar verbeterd en uitgerust met installaties en apparaten van deze tijd. Na een fase waarin losse productie werd aangepakt, begon het bottelen van zelf geproduceerde wijn in de vroege jaren 90. Tegenwoordig heeft het wijnhuis medewerkers waarvan de vestigingen zich bevinden in de gehele Belice Vallei.

Wijnhuis Leonarda Tardi

Dit familiebedrijf is geboren uit liefde voor het cultiveren van hun wijngaarden sinds het begin van de vorige eeuw. De wijngaarden liggen in het gebied rond het centrale westen op het grondgebied van Salaparuta in de provincie Trapani op twee landgoeden. Daar verbouwen zij de Chardonnay, Nero Davola en Catarratto. Leonarda Tardi is een typische Siciliaanse familie, wiens voornaam wordt doorgegeven van generatie op generatie. Tegenwoordig wordt het bedrijf beheerd door broer en zus die met trots de naam van hun moeder Leonarda Tardi vertegenwoordigen.

Wijnhuis Villa Scaminaci

Opgericht in de vroege jaren ’70 op initiatief van lokale wijnboeren, die met elkaar verbonden waren door hun verlangen en roeping om terug te keren naar het gebied dat verwoest werd door de aardbeving in 1968. Het moderne en goed uitgeruste wijnhuis bevindt zich tussen de ruïnes van de oude stad van Salaparuta. Precies op de plaats waar in het verleden de majestueuze Villa Scaminaci stond. Het bedrijf bestaat uit een combinatie van traditie en innovatie en is gericht op het leveren van kwaliteit. Men heeft aandacht voor het milieu door energie-onafhankelijk te zijn dankzij de installatie van zonnecellen.
Het wijnhuis beschikt over moderne faciliteiten die ze in staat stelt om de gehele productiecyclus te beheren door voortdurende toezicht op de kwaliteitsnormen van de heerlijke wijnen. Deze wijnen worden geproduceerd van een selectie van druiven afkomstig van de biologische landbouw.

Wijnhuis Scalia & Oliva

Wijnhuis Scalia & Oliva Company werd opgericht in 1999 en is gevestigd in Salaparuta, in de provincie Trapani. Een gebied dat de Belice-vallei domineert en verankerd is de geschiedenis van traditie en waarden van het Siciliaanse landbouwleven. Een landschap dat de geheimen van een ongerepte natuur bevat en waar de smaken van de producten nog echt zijn vanuit het verleden. Het bedrijf heeft biologisch produceren tot haar filosofie gemaakt voor al haar wijngaarden, olijfgaarden en akkerbouwgewassen.

Sinds 2012 is het bedrijf officieel biologisch gecertificeerd. Scalia & Oliva cultiveert eenentwintig hectare wijngaarden, zes hectare olijfgaarden en tien hectare akkerbouwland.

Van de akkerbouwgewassen produceert Scalia & Oliva pasta.

Deze Pasta Grano Duro wordt gemaakt op een eeuwen oude traditionele manier. De pasta is erg voedzaam, waardoor men maar kleine hoeveelheden hoeft te gebruiken en bevat een laag glutengehalte.